Potrawy z gęsiny były tematem przewodnim II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Gęsina nie tylko na świętego Marcina zorganizowanego przez DODR we Wrocławiu, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Miasto Kudowa Zdrój w sobotę 21 czerwca.
Tradycja serwowania gęsiny sięga XVII wieku i w dniu świętego Marcina nie mogło jej zabraknąć na polskich stołach. Po latach kulinarnej niepamięci polska gęś owsiana znów święci triumfy, a w naszym kraju nie brakuje smakoszy i znawców dobrej polskiej żywności, którzy celebrują ten delikatesowy produkt nie tylko w listopadzie.
W sobotę w zabytkowym Parku Zdrojowym w Kudowie, przy dźwiękach muzyki wykonywanej przez regionalne zespoły ludowe (między innymi zespół Pieśni i Tańca Nowa Ruda), uczestnicy Festiwalu próbowali gęsiny przyrządzanej przez szefów kuchni na ogromnej plenerowej patelni. Stoiska przygotowane przez dolnośląskich producentów zachęcały do zakupu regionalnych produktów ‒ Winnica Świdnicka do degustacji dolnośląskich win, a Miodowa Spiżarnia kusiła różnorodnością miodów smakowych. Nie mogło również zabraknąć pierników z Oleśnicy z gęsim motywem.
Podczas Festiwalu sześć zespołów kulinarnych rywalizowało w konkursie Potrawy z gęsiny smakiem tradycji. KGW w Bobolicach, KGW z Nowego Waliszowa, KGW Ciepłowody, Regionalna Szkoła Turystyczna – Technikum z Polanicy Zdrój, Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych Źródło w Sulisławicach oraz Rada Sołecka Wolany przygotowały wyśmienite potrawy z gęsi owsianej z regionalnych produktów, według tradycyjnych przepisów. Jury pod przewodnictwem szefa kuchni hotelu Willa Scaliano Macieja Tila nagrodziło następujące dania:
I miejsce – Polska gęś pieczona ‒ KGW z Nowego Waliszowa,
II miejsce – Pierś z gęsi w ziołach z gruszką skarmelizowaną i sosem ‒ KGW Ciepłowody,
III miejsce – Pierś z gęsi w sosie aroniowym ‒ Regionalna Szkoła Turystyczna – Technikum z Polanicy Zdrój.
Pozostałe potrawy również zostały docenione przez jurorów i otrzymały wyróżnienia.
Wiceburmistrz Miasta Kudowa Zdrój Andrzej Kanecki oraz Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński, wręczyli uczestnikom konkursu nagrody oraz pamiątkowe dyplomy.
Autor: Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu
[www.dodr.pl]