Via Gustica: nowe narzędzie promocji

W czwartek 13 września, w siedzibie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu odbyło się spotkanie partnerów projektu „Promocja turystyczna dla terenów wiejskich wzdłuż polsko-niemieckiej granicy”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska-Saksonia.

Partnerem Wiodącym jest firma Sandstein Neue Mediaen GmbH z Drezna, a partnerem współpracy po stronie niemieckiej firma Marketing-Gesellschaft Oberlausitz Niederschlesien mbH z Bautzen. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Dolnośląska Izba Gospodarcza realizują projekt jako polscy Partnerzy współpracy.

Celem projektu jest stworzenie innowacyjnych instrumentów służących promocji terenów wiejskich wzdłuż granicy między Polską a Saksonią. W ramach projektu, pod jednym logo powstanie wspólna marka dla turystyki wiejskiej Via Gustica. Pod tym szyldem oferujący usługi turystyki wiejskiej, w tym kwaterodawcy, lokalni producenci żywności i rękodzielnicy, będą mogli promować swoje produkty. Via Gustica, czyli Droga Smaku oznacza:
* wypoczynek w wiejskim środowisku i atrakcyjnym krajobrazie
* kontakt z przyrodą
* poznawanie lokalnej kultury i rzemiosła
* atrakcje turystyczne
* regionalne smakołyki

Głównym instrumentem marketingu będzie wielojęzyczna platforma internetowa, promująca tereny wiejskie na szerszą skalę oraz aplikacje na telefony komórkowe. Uczestnictwo w projekcie jest bezpłatne, a udział w nim mogą brać mieszkańcy terenów wiejskich z powiatów zgorzeleckiego, bolesławieckiego, lubańskiego, lwóweckiego, złotoryjskiego, jeleniogórskiego, kamiennogórskiego, jaworskiego, wałbrzyskiego, świdnickiego, ząbkowickiego, kłodzkiego, dzierżoniowskiego, strzelińskiego oraz miasta Jelenia Góra, natomiast po stronie niemieckiej powiaty Bauzen i Görlitz.

Tematem przewodnim spotkania Partnerów były produkty regionalne i tradycyjne z Dolnego Śląska. Przedstawiona została prezentacja dotycząca produktów połączona z degustacją:
– miodów z Pasieki Miód od Turka z Niemczy, Maciej Turek
– soku jabłkowego z Maciejowego Sadu z Lutomi, Maciej Karczewski
– chleba żytniego na zakwasie z Młyna Usługowa Jordanów Śląski Beata i Zenon Feszczuk
– chleba orkiszowego na zakwasie, makaronu orkiszowego i podpłomyków orkiszowych – gospodarstwo agroturystyczne Dom Chleba z Radzimowic, Władysława Gil i Wiktor Urbańczyk
– przysmaku Wołyńskiego z Niemczy i Kiełbasy Wołyńskiej z PPMG Galicja z Niemczy, Maria Matusiewicz

Ponadto poruszone zostały sprawy bieżące dotyczące właściwej realizacji projektu.

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
ul. Zwycięska 8, 53-033 Wrocław
Koordynator projektu – Renata Dyląg, tel. 71 339 86 56, wew. 150,
e-mail: renata.dylag@dodr.pl

[Źródło: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego]

Reklama:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rozwiąż równanie: *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.