Nawozy naturalne są bezpieczne i nie stwarzają ryzyka przenawożenia gleby. Występują w przyrodzie lub są produkowane przez naturę. Poprawiają strukturę warstw ziemi i nie niosą ryzyka przenawożenia. Nawozy sztuczne są uzyskiwane w zakładach chemicznych. Nadmierne ich stosowanie zatruwa środowisko i grozi wyjałowieniem ziemi.
Nawozy naturalne
Nawozy naturalne wykorzystywane są w rolnictwie ekologicznym. Dostarczają do warstw ziemi próchnicę. – Istotą żyzności gleby jest to, ile tam jest próchnicy, bo warstwa próchnicza nie tylko utrzymuje te wszystkie pierwiastki biogenne. Warstwa próchnicza zatrzymuje wodę – mówi Michał Paca, ekspert do spraw ekologii i ochrony środowiska.
Nawozy naturalne poprawiają fizyczne, biologiczne i chemiczne właściwości gleby. Zawierają niezbędne dla roślin składniki pokarmowe i pierwiastki. Pierwiastki te mogą być bezpośrednio pobierane przez rośliny dopiero po mineralizacji związków organicznych. Mineralizacja, która jest możliwa dzięki mikroorganizmom glebowym, zachodzi stopniowo, przez co działanie nawozów naturalnych jest długotrwałe.
Rodzaje nawozu naturalnego: obornik, gnojówka, kompost, nawozy zielone (otrzymuje się je z roślin mocno ulistnionych, np. rzepaku i gorczycy) i pył skalny np. dolomity, fosforyty.
Nawozy sztuczne
Nawozy sztuczne, znane są także jako nawozy mineralne. Mają wzbogacać glebę w niezbędne dla rozwoju roślin składniki pokarmowe. Są produkowane z kopalin lub uzyskiwane w zakładach chemicznych w procesie syntezy. Nawozy sztuczne są jedno lub wieloskładnikowe. Do najczęstszych składników nawozów sztucznych należą: azot, potas, fosfor, wapń, magnez i siarka.
Skutki przenawożenia gleby nawozami sztucznymi
Nadmierne stosowanie nawozów sztucznych może doprowadzić do eutrofizacji – zarastania zbiorników wodnych. Dzieje się tak na skutek nadmiernego użyźnienia wody. Sztuczne nawozy powodują wyjaławianie gleby, ponieważ nie dostarczają do warstw ziemi próchnicy. Stosowanie nawozów sztucznych niesie duże ryzyko zakwaszenia, zasolenia i przenawożenia gleby. Skutkuje naruszeniem równowagi jonowej. Nadmierne wprowadzenie nawozów chemicznych zatruwa środowisko i degraduje strukturę gleby.