Rzepak ozimy to jedna z bardziej popularnych roślin uprawnych, która wymaga dostarczenia sobie odpowiedniej ilości składników pokarmowych. Prawidłowa strategia nawożenia wpływa między innymi na wielkości plonu, a wzbogacenie we właściwe składniki pokarmowe potrafi zaowocować zdrowymi roślinami. Czym jest rzepak? Czego potrzebuje? Jakie są sposoby nawożenia rzepaku? Jaki nawóz do rzepaku zakupić?
Rzepak ozimy – charakterystyka ogólna
Rzepak ozimy to roślina oleista. Rzepak uprawiany w Polsce stanowi 95% powierzchni wszystkich upraw tego typu. Prawidłowy rozwój systemu korzeniowego rzepaku występuje tam, gdzie jest duża wilgotność powietrza a sumy opadów wynoszą nawet 520 mm. Rzepak kiełkuje już po 7 dniach. Palowy system korzeniowy rzepaku jesienią może dorastać do 50-60 cm, a w szczycie wegetacji 120-290 cm. Aby się to stało, rzepak potrzebuje średnio ok 65-80 dni temperaturą co najmniej 5 stopni Celsjusza. W uprawie rzepaku rzepaku ozimego ważny jest termin zasiewania, głębokość siewu oraz obsada roślin.
Potrzeby rośliny
Nawożenie rzepaku tzw. nawożenie doglebowe wymaga intensywnego i prawidłowego postępowania na co wpływ mają znaczne ilości składników pokarmowych oraz znaczne ilości mikroelementów. Tylko w ten sposób mamy szanse na zyskanie optymalnego przebiegu wegetacji oraz uzyskanie plonu o odpowiedniej wielkości i jakości. W przypadku dostarczania mikroelementów, ważne jest także dokarmianie dolistne. Jest to sposób bardziej efektywny od glebowego i zapewnia szybsze uzupełnienie potrzebnych roślinie składników.
Ważna jest zasobność gleby do uprawy rzepaku. Przy średniej zasobności gleby, zalecane dawki składników na wytworzenie 1 tony nasion wynoszą: Azot (N)- 50-60 kg, Fosfor (P2O5) -25-3 kg, Potas (K2O) -60-70 kg, Wapń (CaO) – 39-70 kg, Magnez (MgO) – 6-11 kg, Siarka(S) – 18-22 kg, Bor (B) – 60-120 g, Miedź (Cu) – 10-40 g, Żelazo (Fe) 260 g, Mangan (Mn) – 50-100 g, Cynk (Zn) -160-180 g, Molibden (Mo) – 1-2 g.
Nawożenie rzepaku
Rzepak możemy nawozić wczesną wiosną, jednak powszechnie stosuje się nawożenie jesienią. Zaleca się przy tym stosowanie nawozów wieloskładnikowych, nawozów fosforowych i nawożenie siarką. Nie należy również zapominać o potasie. Lepiej w tym okresie nie używać do nawożenia azotu w formie saletrzanej, gdyż obniża mrozoodporność rzepaku. Prawidłowo rozwinięta roślina powinna mieć jesienią 8-12 liści, niewzniesioną i grubą (1-2cm) szyjkę korzeniową i głęboki system korzeniowy.
Wiosną rzepak ozimy nawozimy głównie azotem, siarką i mikroskładnikami, uzupełniając także magnez, potas i fosfor. Nawożenie doglebowe siarką przeprowadzamy przed ruszeniem wegetacji.
Niezwykle ważne jest stosowanie właściwego nawozu, który ma wpływ na odporność roślin. Niedobór azotu ma np. wpływ na podatność roślin na czynniki chorobotwórcze. Dlatego też nawóz do rzepaku powinien posiadać szereg składników, niezbędnych dla rośliny tj. m.in fosfor i potas. Zazwyczaj stosuje się nawóz kompleksowy, zawierający więcej potasu niż fosforu. Przy słabych i średnio zasobnych glebach używa się przedsiewnie część dawki wiosną.
Pierwiastki w odpowiedniej ilości oraz podane we właściwym terminie wpływają na jakość nasion rzepaku. Azot zapewnia roślinom równomierne dojrzewanie i większą zawartość tłuszczu i białka w nasionach. Potas, fosfor i magnes uodparniają rzepak na choroby oraz niedobór lub nadmiar wody. Warto również zapewnić rzepakowi odpowiednią ilość siarki. Zwiększa ona zawartość tłuszczu, jej niedobór ogranicza wzrost i plon rzepaku, natomiast jej nadmiar skutkuje wzrostem glukozynolanów oraz wpływa na zakwaszenie gleby.
[Materiał zewnętrzny]