Do założenia kompostownika nikogo nie trzeba namawiać, każdy z nas wie, że jest to drogocenne i tanie źródło cennych związków organicznych. Jeśli będzie odpowiednio składowany i pielęgnowany nasza gleba stanie się przewiewna i pulchna, a rośliny otrzymają porządną dawkę próchnicy. Dlatego warto o niego zadbać, zapewnić odpowiedni poziom tlenu i wilgoci oraz regularnie sprawdzać jego stan, aby móc go jak najlepiej i najszybciej wykorzystać.
Proces kompostowania powinien odbywać się w odpowiednich warunkach. Miejsce, w jakim znajduje się nasz eko – nawóz powinno być zacienione i osłonięte od wiatru. Warto też mieszać ze sobą różnorodne odpady roślinne z domowymi tak, aby zapewnić właściwy stosunek węgla i azotu.
Optymalny poziom wilgoci i tlenu
Bardzo łatwo możemy sprawdzić czy w naszym kompoście jest właściwy poziom wody. W tym celu bierzemy do garści część nawozu, jeśli jest delikatnie miękki i zlepia się w bryłę oznacza to, że poziom wilgoci jest optymalny. W przypadku, w którym kruszy się należy go nawodnić – po prostu polać go wodą. Jeśli jednak po ściśnięciu wycieka z niego woda oznacza to, że nasz nawóz jest zbyt wilgotny.
Kompost należy regularnie przerzucać w celu szybszego uzyskania ziemi kompostowej. Jedynie w obecności tlenu mogą zachodzić procesy rozkładu prowadzone przez mikroorganizmy glebowe. Przekopywanie spowoduje rozluźnienie, napowietrzenie i wymieszanie materiału dzięki czemu będziemy go mogli szybciej wykorzystać jako ekologiczny nawóz. Czynność tę wykonujemy za pomocą wideł przekładając górną warstwę na spód, a dolną na wierzch – radzi Jarosław Soboń, ekspert marki GARDENA
Jak wygląda dojrzały kompost?
Czas dojrzewania kompostu zależy od składników z jakich go wytwarzamy oraz stopnia w jakim o niego dbamy. Gotowy do użycia nawóz wyróżnią się barwą, strukturą i zapachem. Ma kolor ciemnobrunatny, jednolitą strukturę (co oznacza, że nie widać w nim fragmentów roślin) oraz zapach świeżo zaoranej ziemi lub leśnej ściółki. Ponad to dojrzały kompost nie brudzi rąk.
Ekspert GARDENY radzi o czym warto pamiętać:
- Przede wszystkim zadbaj o siebie. Podczas zbierania odpadów na kompost wykorzystuj narzędzia, które nie obciążają Twoich pleców np. Gartenmobil – wózek ogrodowy na kółkach
- Dbaj o jakość. Nie wrzucaj do kompostownika chorych roślin i chwastów z nasionami
- Regularnie przerzucaj kompost (najlepiej co 2 miesiące) aby dostarczyć mu tlenu, pozwoli to na szybszy rozkład drobnoustrojów
- Kompost to nie śmietnik! Kompost powinien składać się z resztek roślin oraz organicznych odpadów z gospodarstwa domowego. Do kompostowania nie nadają się: skórki owoców cytrusowych, kości, popiół z węgla, zadrukowany papier
- Prawidłowo założony i pielęgnowany kompost będzie dojrzewał od 6 do 12 miesięcy. Potrzebna więc będzie cierpliwość
- Przed zimą warto pamiętać o ochronie naszego kompostu, aby zapewnić mu optymalną temperaturę. W tym celu najlepiej przykryć go warstwą izolującą składającą się ze słomy, liści czy siana.
[PR]