Wiosna to idealny czas, aby pomyśleć nad zorganizowaniem imprezy plenerowej. Grill, ognisko i dobre towarzystwo… czego chcieć więcej? Dla tych bardziej wymagających przedstawiamy poradnik organizacji imprezy plenerowej. Dzięki niemu zorganizujesz przyjęcie, o którym goście długo nie zapomną!
Pogodny nastrój
Samopoczucie gości jest oczywiście najważniejsze podczas całej imprezy plenerowej, jednak pogoda również ma duże znaczenie. Organizując uroczystość pod gołym niebem trzeba pamiętać o odpowiednim zadaszeniu – w końcu pogoda lubi płatać figle, a impreza w deszczu (nawet jeżeli wydaje się romantyczna) może zniechęcić gości do świętowania. Warto więc dobrze przemyśleć lokalizację imprezy plenerowej – jeżeli ma to być duże przyjęcie, na wielu gości, warto skorzystać z pomocy miejsc, które się w tym specjalizują. Dwór Korona Karkonoszy organizuje różnego rodzaju pikniki na świeżym powietrzu połączone z grillem lub ogniskiem. Korzystając z takiej usługi, nie musimy się martwić o ewentualne schronienie podczas słabej pogody. Jeżeli jednak decydujemy się na samodzielną organizację eventu warto wybrać miejsce w pobliżu jakiejś altanki, oddalone od zgiełku miasta i tłumów ludzi, a także blisko placu, na którym można rozpalić ognisko, ustawić grilla bądź po prostu w coś pograć. Impreza nad wodą wydaje się również ciekawym pomysłem, jednak ze względu na bezpieczeństwo odradzamy pikniki blisko jeziora czy rzeki.
Jedzenie na imprezę
Pakując koszyk przekąsek na imprezę plenerową, warto wybierać dania, które na pewną przetrwają podróż do miejsca docelowego (nie zmiękną, nie rozpadną się). Należy zadbać, aby wybrane specjały nie sprawiały zbyt dużego problemu podczas jedzenia – najlepiej wybrać takie, do których nie potrzeba sztućców. Dobrze sprawdzą się przekąski porcjowane np. ciastka francuskie z pieczarkami, parówką bądź łososiem, a także tortille czy sałatki. Oczywiście piknik w plenerze nie może obyć się bez grilla lub pieczenia kiełbasek. Do tego posiłku najlepiej przygotować się szybciej – mięso wcześniej zamarynowane będzie aromatyczne i kruche. Oprócz mięs warto wrzucić na grilla również warzywa zawinięte w folię aluminiową (oczywiście odpowiednio doprawione), a także owoce takie jak ananas czy banany. Miłośnicy słodkości będą zachwyceni! Oprócz tego rodzaju przysmaków warto zabrać ze sobą jakieś przekąski: chipsy, paluszki, ciasteczka – co kto lubi. Napoi również powinno być pod dostatkiem – słońce przygrzewa coraz mocniej, a nie chcemy przecież nabawić się odwodnienia ;).
Jak się bawić?
Miejsce już wybrane, przekąski gotowe, pozostaje najważniejsza sprawa – zabawa! Przed imprezą plenerową powinniśmy zastanowić się co właściwie będziemy robić na naszym pikniku. Na pewno przyda się sprzęt grający – odpowiednia muzyka rozkręci każde spotkanie. Ponadto warto zabrać piłkę, rakietki i lotkę, czyli wszelkiego rodzaju sprzęty do spędzania aktywnie czasu na świeżym powietrzu. Aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, należy zabrać spray na komary i kleszcze, apteczkę i kremy do opalania. Reszta zależy od Was – miłej zabawy!