Ubywa gospodarstw ekologicznych

Po latach boomu liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zaczyna spadać. Wynika to m.in. z faktu, że część z nich nie zajmowała się produkcją z przeznaczeniem na rynek, a jedynie pobieraniem dopłat. Z drugiej strony wyspecjalizowane gospodarstwa, które realnie produkują i dostarczają ekożywność, umacniają swoją pozycję na szybko rosnącym rynku. Rolnikom potrzebne jest jednak wsparcie i szeroka edukacja konsumentów dotycząca zalet zdrowej żywności. […]
Czytaj dalej…

 

Naukowcy wspierają rolnictwo

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wspierają Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w tworzeniu grup producenckich. To pierwszy tak szeroki i komplementarny projekt, który ma szansę nie tylko doprowadzić do istotnych zmian w sposobie funkcjonowania gospodarstw, lecz także zwiększyć konkurencyjność polskiego rolnictwa na rynku międzynarodowym.
Czytaj dalej…

 

Oferty pracy proponowane przez PUP są kompletnie nietrafione i niedopasowane

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że oferty pracy proponowane przez PUP są kompletnie nietrafione i niedopasowane. Można odnieść wrażenie, że jest to instytucja, która zrzesza pracodawców nastawionych na wyzysk. Najczęściej poszukują oni stażystów, dzięki którym obniżą koszty pracownicze. Po zakończeniu minimalnego okresu zatrudnienia zwykle umowa nie zostaje przedłużana, a wkrótce to Urzędu trafia identyczna propozycja […]
Czytaj dalej…

 

Podwójny sukces „Woliborzanek”

Już po raz trzynasty odbyły się w skansenie w Kudowie-Pstrążnej Prezentacje Zespołów Ludowych Ziem Pogranicznych „Róża Kłodzka”. Na plenerowej scenie wystąpiło trzynaście zespołów z różnych zakątków Ziemi Kłodzkiej. Podwójny sukces odniosły „Woliborzanki” z Woliborza – zdobyły pierwsze miejsce w przeglądzie oraz otrzymały nagrodę publiczności. Drugie miejsce zajęły debiutujące „Słowianki” z Bierkowic, zaś trzecie – „Siekiereczki” […]
Czytaj dalej…

 

Jak prawidłowo sadzić krzewy owocowe?

Krzewy owoce bardzo często są wręcz dumą ogrodników. Pięknie wyglądają, a przy okazji co roku wydają dorodne plony, które mogą być podstawą dla zdrowych przetworów czy sezonowych przysmaków. Aby jednak móc się nimi cieszyć, trzeba takowe mieć, co bezpośrednio wiąże się z tematem, jak dbać o nie, a jeszcze wcześniej: jak prawidłowo sadzić krzewy owocowe […]
Czytaj dalej…

 

Rośnie produkcja drobiu w Polsce

Dobra sytuacja polskiego drobiarstwa. Całkowita produkcja w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowe 3 mln ton. Rośnie też konsumpcja mięsa drobiowego – do ponad 30 kg na osobę rocznie. Już 45 proc. produkcji drobiu trafia na eksport. W 2017 roku wyeksportowaliśmy niemal 1,2 mln ton o wartości 8,3 mld zł. Polski drób trafia przede wszystkim na rynki europejskie. […]
Czytaj dalej…

 

Rolnik szuka… automatyzacji. Polska wieś coraz bardziej innowacyjna

Ostatnie lata to prawdziwy skok cywilizacyjny na polskiej wsi. Nikogo nie dziwi już prowadzenie maszyny bez trzymania kierownicy, czy zdalny dostęp do ustawień i konfiguracji maszyny z komputera w biurze właściciela lub dealera. Polscy rolnicy coraz częściej stawiają na innowacje w swoich gospodarstwach. Natomiast młodzi adepci tego zawodu, chcąc nadążyć za postępującymi technologiami, szkolą się […]
Czytaj dalej…

 

Skąd środki na agroturystykę…

Decyzja o prowadzeniu gospodarstwa agroturystycznego to zawsze jest duże wyzwanie bez względu na to, czy mamy już część infrastruktury w postaci gospodarstwa rolnego, czy też kiedy zaczynamy od zera. Podstawą jest posiadanie własnego kawałka ziemi w miejscu w miarę atrakcyjnym i odpowiednie jego zagospodarowane pod względem turystycznym.
Czytaj dalej…