Ubywa gospodarstw ekologicznych

Po latach boomu liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zaczyna spadać. Wynika to m.in. z faktu, że część z nich nie zajmowała się produkcją z przeznaczeniem na rynek, a jedynie pobieraniem dopłat. Z drugiej strony wyspecjalizowane gospodarstwa, które realnie produkują i dostarczają ekożywność, umacniają swoją pozycję na szybko rosnącym rynku. Rolnikom potrzebne jest jednak wsparcie i szeroka edukacja konsumentów dotycząca zalet zdrowej żywności. […]
Czytaj dalej…

 

Naukowcy wspierają rolnictwo

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wspierają Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w tworzeniu grup producenckich. To pierwszy tak szeroki i komplementarny projekt, który ma szansę nie tylko doprowadzić do istotnych zmian w sposobie funkcjonowania gospodarstw, lecz także zwiększyć konkurencyjność polskiego rolnictwa na rynku międzynarodowym.
Czytaj dalej…

 

Dane satelitarne zrewolucjonizują rolnictwo

Obrazowanie satelitarne, dzięki szczegółowym zdjęciom i danym z Kosmosu, pozwala na bieżąco kontrolować uprawy na poszczególnych obszarach. Dzięki temu ARiMR, która dotychczas nie dysponowała odpowiednimi narzędziami kontroli, może przeciwdziałać wyłudzeniom unijnych dopłat do działek, które nie istnieją albo nie są uprawiane. Dane z satelitów, które krążą nad Ziemią w ramach programu Copernicus, mogą też wspierać nawożenie i nawadnianie upraw. Obrazowanie satelitarne ma też […]
Czytaj dalej…

 

Na czym polega leasing operacyjny dla gospodarstwa rolnego?

Leasing operacyjny to rozwiązanie, po które rolnicy sięgają coraz częściej. Jest to bowiem sposób na sfinansowanie większych inwestycji, także tych wartych nawet kilkanaście milionów złotych. Jednocześnie dzięki leasingowi można liczyć na niższe raty i dłuższy okres czasu trwania zobowiązania. Nie wszyscy rolnicy wiedzą jednak, że mają możliwość skorzystania aż dwóch form leasingu. Jedną z nich […]
Czytaj dalej…

 

Co warto wiedzieć o herbicydach?

Pod nazwą herbicydy kryje się grupa preparatów, które wykorzystuje się w celach chwastobójczych, zarówno w uprawach rolnych, jak i ogrodniczych. Ich działanie ma sposób układowy, czyli są wchłaniane bezpośrednio z poziomu korzenia lub liści. Mają też działanie, które hamuje fizjologiczne procesy. Mogą też działać w sposób kontaktowy, czyli niszczyć bezpośrednio te fragmenty roślin, z którymi […]
Czytaj dalej…

 

Rośnie produkcja drobiu w Polsce

Dobra sytuacja polskiego drobiarstwa. Całkowita produkcja w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowe 3 mln ton. Rośnie też konsumpcja mięsa drobiowego – do ponad 30 kg na osobę rocznie. Już 45 proc. produkcji drobiu trafia na eksport. W 2017 roku wyeksportowaliśmy niemal 1,2 mln ton o wartości 8,3 mld zł. Polski drób trafia przede wszystkim na rynki europejskie. […]
Czytaj dalej…