Zbożowy zawrót głowy

Moda lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ?  Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Czytaj dalej…

 

Jak grilluje się na świecie?

Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach smakowych Polaków i nie tylko […]
Czytaj dalej…

 

Wołowina powraca na polskie stoły

Przez lata na temat wołowiny powstało dużo niekorzystnych stereotypów, choćby takie, że jest ona twarda, włóknista i mało soczysta. Wielu osobom przygotowanie na jej bazie potraw wydawało się więc niezwykle trudne i czasochłonne, dlatego z obawy przed kulinarną porażką chętniej sięgali po drób i wieprzowinę. Do zakupu wołowiny zniechęcała również wysoka cena. Tendencję spadkową udało się jednak zahamować.
Czytaj dalej…

 

Najlepsze kasztany są… na talerzu!

O tym, że „najlepsze kasztany są na Placu Pigalle”, a „Zuzanna lubi je tylko jesienią” wiemy dzięki kultowemu serialowi „Stawka większa niż życia” w reżyserii Andrzeja Konica i Janusza Morgensterna. Niepostrzeżenie marony, bo tak również określa się jadalne kasztany, weszły do kanonu polskiej kultury masowej, a dziś pomału zyskują miejsce w naszym rodzimym jadłospisie.
Czytaj dalej…

 

Live brewing w Polsce. Nowy trend?

Kadzie stoją na widoku w wielu browarach, zwłaszcza restauracyjnych. Nie wszędzie jednak goście mogą wziąć udział w warzeniu. Jak to wygląda? Zacieranie, czyli wsypywanie słodu do wody (do kotła warzelnego) to dopiero początek. Później są kolejne stopnie wtajemniczenia: można m.in. przefiltrować brzeczkę, sprawdzić poziom zawartości cukru (każdy styl piwny jest pod tym względem inny) czy […]
Czytaj dalej…

 

Zdrowe przetwory z buraków

Burak jest jednym z najłatwiej dostępnych warzyw. Jest on rośliną bardzo zdrową, która dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin i minerałów. Na uwagę zasługują również jego właściwości krwiotwórcze, dzięki którym zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na anemię z powodu niedoboru żelaza.
Czytaj dalej…

 

Czas zakręcać słoiki!

Kulinarny szał, który zawdzięczamy głównie popularności programów o gotowaniu, ogarnął nas na dobre, a wraz z nim wróciła moda na domowe przetwory. Słoiki zakręcają już praktycznie wszyscy. Celebryci, blogerzy, ale również nasi znajomi i sąsiedzi chwalą się w mediach społecznościowych swoimi najnowszymi… wekami. I bardzo dobrze, w końcu domowe przetwory są smaczniejsze i tańsze niż te ze sklepu.
Czytaj dalej…

 

Grillowana karkówka? Do dzieła!

Jeszcze tylko kilka dni, by sezon na grilla oficjalnie uznać za otwarty! Ale przygotowania można rozpocząć jeszcze przed weekendem majowym – i przygotować pierwszą w tym roku karkówkę. Choć bardzo popularna, jest wymagającym mięsem – lecz gdy uda się znaleźć na nią sposób, zachwyca soczystością i miękkością. Panie i Panowie – przed Wami karkówka!
Czytaj dalej…