Kiszonki – źródło zdrowia i odporności

Fermentacja, jako metoda przetwarzania warzyw i owoców, zyskuje w ostatnim czasie na popularności. Po kiszone produkty warto sięgać przez cały rok, jednak szczególnie cenne będą one jesienią oraz zimą, gdy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia odporności w sezonie grypowo-przeziębieniowym. O tym, jakie przysmaki można wyczarować tą metodą, opowiada Jakub Kuroń, ekspert kulinarny i szef kuchni w […]
Czytaj dalej…

 

Zbożowy zawrót głowy

Moda lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ?  Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Czytaj dalej…

 

Jak grilluje się na świecie?

Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach smakowych Polaków i nie tylko […]
Czytaj dalej…

 

Wołowina powraca na polskie stoły

Przez lata na temat wołowiny powstało dużo niekorzystnych stereotypów, choćby takie, że jest ona twarda, włóknista i mało soczysta. Wielu osobom przygotowanie na jej bazie potraw wydawało się więc niezwykle trudne i czasochłonne, dlatego z obawy przed kulinarną porażką chętniej sięgali po drób i wieprzowinę. Do zakupu wołowiny zniechęcała również wysoka cena. Tendencję spadkową udało się jednak zahamować.
Czytaj dalej…

 

Najlepsze kasztany są… na talerzu!

O tym, że „najlepsze kasztany są na Placu Pigalle”, a „Zuzanna lubi je tylko jesienią” wiemy dzięki kultowemu serialowi „Stawka większa niż życia” w reżyserii Andrzeja Konica i Janusza Morgensterna. Niepostrzeżenie marony, bo tak również określa się jadalne kasztany, weszły do kanonu polskiej kultury masowej, a dziś pomału zyskują miejsce w naszym rodzimym jadłospisie.
Czytaj dalej…

 

Live brewing w Polsce. Nowy trend?

Kadzie stoją na widoku w wielu browarach, zwłaszcza restauracyjnych. Nie wszędzie jednak goście mogą wziąć udział w warzeniu. Jak to wygląda? Zacieranie, czyli wsypywanie słodu do wody (do kotła warzelnego) to dopiero początek. Później są kolejne stopnie wtajemniczenia: można m.in. przefiltrować brzeczkę, sprawdzić poziom zawartości cukru (każdy styl piwny jest pod tym względem inny) czy […]
Czytaj dalej…

 

Zdrowe przetwory z buraków

Burak jest jednym z najłatwiej dostępnych warzyw. Jest on rośliną bardzo zdrową, która dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin i minerałów. Na uwagę zasługują również jego właściwości krwiotwórcze, dzięki którym zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na anemię z powodu niedoboru żelaza.
Czytaj dalej…

 

Czas zakręcać słoiki!

Kulinarny szał, który zawdzięczamy głównie popularności programów o gotowaniu, ogarnął nas na dobre, a wraz z nim wróciła moda na domowe przetwory. Słoiki zakręcają już praktycznie wszyscy. Celebryci, blogerzy, ale również nasi znajomi i sąsiedzi chwalą się w mediach społecznościowych swoimi najnowszymi… wekami. I bardzo dobrze, w końcu domowe przetwory są smaczniejsze i tańsze niż te ze sklepu.
Czytaj dalej…